Политика антицензура

Предупреждавам тези, които възнамеряват да четат, провеждам политика на нулева толерантност срещу цензурата, тук се използва лош език и не се трият коментари

ЪПДЕЙТ промяна в политиката, ще се трият коментари, които съдържат данни за ваши контакти с оглед сигурността на тези контакти, препоръчвам ако имате нещо съществено да казвате, да не пишете дълъг пост, който да съдържа или да завършва на ваш скайп, имейл, имена, адрес, телефон, ЕГН и подобни, пишете дългия пост със съществената информация, която желаете да споделите, а ваши контакти, ако искате да се свържа с вас, оставете в друг пост, който ще изтрия след като се свържа с вас. Имам известна загриженост за сигурността на личните ви данни, в случай че това противоречи на политиката на нулева толерантност към цензурата и свободата на словото е по-важна ще се вслушам и ще прекратя триенето на коментари, съдържащи ваши контакти. Изтрити коментари, съдържащи контакти до момента: 5

вторник, 12 март 2013 г.

Някои размисли и метафори за сметка на дъгата


Пролет настъпи, пък от кръстоската между тия дъждове в последно време и готиното слънчице, което от време на време наднича, се получават дъги. Един от по-готините природни феномени, трябва да им се признае. Тази снимка не съм я направил аз, скраднах я от интернета, естествено. Днес в университета се бях зазяпал през прозореца и забелязах една бледа дъга. Странна мисъл ме озари, дъгата всъщност е най-голямата масова и колективна заблуда и илюзия. По-голяма и от НЛО, Голямата стъпка, Елвис, чудовището лох нес и още какво ли не, взети заедно. Там реално няма нищо. Просто светлината се пречупва през влагата във въздуха и ние я виждаме. Оптическа илюзия, измама, заблуда, фокус. Дори и най-масовите наблюдения на НЛО над Финикс Аризона бледнеят пред броя хора, които биха видели дъга в същия град. На религиозните искам това да кажа, които вярват в чудеса, маса народ го вижда, но то реално не е там, не е това, което виждаме. Вие реално виждате това:

Пинк Флойд добре го онагледяват. Използвам тази възможност да напомня на религиозните, че хората сме склонни да виждаме неща, които не са там, дъгата е един идеален пример. Католическата църква официално признава чудото във Фатима през 1917 година, когато уж към 30 хиляди души видяли как слънцето спира да се движи по нормалния си път в небето и да извършва странни маневри, които всеки физик и астроном би ви казал, че биха довели мигом до масови катаклизми и измиране на целия живот на планетата, а и не са били наблюдавани от нито един съвременен астроном.

Едно време какви неща са приказвали за дъгите, че примерно в края й има гърне със злато, или че ако минеш под нея си сменяш пола. Реално не мож мина под дъга, щото тя всъщност не е никъде, освен в очите ти. Предлагам да се изпробва следния експеримент някой път, когато видите дъга над някой, който познавате, обадете му се да видите как ще реагира. "Пич, има дъга над теб", какъв ще е отговора, "Друг път, няма такова нещо над мен", или пък "Булшит, над тебе има дъга". Любопитно би било да се провери.

Има причина обаче да приказвам за дъги по нощите и не е това, че съм се преселил в приказните земи на Шарл Перо, братята Грим, или чичо Уолт Дисни. Макар че след като излезне седми епизод, ще го гледам и ще взема решение дали да се преселя на снимачната площадка за осмия, нека силата бъде с нас. Седя си аз в университета, тамън съм забелязал дъгата и се обръщам към един колега с мисълта, която ми хрумна, че това всъщност е най-масовата колективна заблуда. Отговорът: "Да, освен демокрацията". Интересна мисъл, нали? И ето това ми даде идеята да напиша пост най-накрая, че съм му отпуснал края нещо.

Нашият политически спектър е доста шарен. Има... ами, да си го кажем, има всичките цветове на дъгата, сини, червени, жълти, зелени, лилави, пембяни. Интересна е следната мисъл, не можем да знаем какво всъщност вижда другия, а пробвайте де, вижте света през нечии чужди очи. Не можете да сте сигурни, че неговите очи и мозък възприемат една дължина на вълната по същия начин, по който вие. Знаем, че зрителният спектър варира от човек до човек, тоест комшията може да вижда един тон повече или по-малко към червения или виолетовия спектър от вас. Аз като любител на вълнистите папагали бях чел някъде, че лилавите шарки по шиите им отразяват и в ултравиолетовия спектър, а съответно и че те виждат в него малко повече от нас. Посочете със съседа червената мартеница. И двамата сте се разбрали, тоест цялото общество се е разбрало, че наричаме светлинните вълни с тази честота и дължина на вълната червено. Но не знаете реално по какъв начин го възприема съседа, нали? Е, с политическите партии е още по-интересно, защото ги гледаме и ги сочим, пък са едни шарени, с всичките цветове на дъгата, но който и да посочите, син, червен, лилав, както и да ги виждате, ако пробвате да ги помиришете, все на кафяво намирисват. А имат и още едно общо нещо с дъгата, и те реално не са това, което виждаме, и те всичките са части на едно цяло, както цветовете на дъгата са това, което виждаме от електромагнитния спектър, разделено на части. Ние явно сме си запушили носовете и разчитаме единствено на зрителното възприятие. Следното видях наскоро, че близо 25% биха гласували отново за ГЕРБ на следващите избори, някъде към 20% биха гласували за БСП. Добре ли сте бе хора, какво ви става? Една четвърт от вас ще гласуват пак за същите, които ги видяхме, че се огъват под натиск? Не могат да работят и да се справят със сложни и заплетени проблеми и кризи под напрежение, вие пак ще ги назначите на същата длъжност, която изисква точно такива качества? Пък една пета от вас ще гласуват пак за предишните. Иде ми да хукна по дъгата да намеря гърнето със злато и да си купя едни избори. Не, искам не изборите, ами държавата да си купя за следващите 4 години, дали ще бъде възможно? Все ще се намери кой да ми я продаде. Обещавам, няма да надписвам толкова много сметките за ток, няма да подписвам десетилетни договори за закупуване на скъпоструващ ток от ТЕЦ-ове. Пък ако тръгнете да ми протестирате и да ми искате оставката, ще изпратя съдии изпълнители да ви изритат от моята собственост, платил съм си за 4 години и ще си ползвам държавата. Нахалници с нахалници.

Айде, отивам да видя дали няма някое гигантско пълнолуние, за да вия по него като вълк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар