Политика антицензура

Предупреждавам тези, които възнамеряват да четат, провеждам политика на нулева толерантност срещу цензурата, тук се използва лош език и не се трият коментари

ЪПДЕЙТ промяна в политиката, ще се трият коментари, които съдържат данни за ваши контакти с оглед сигурността на тези контакти, препоръчвам ако имате нещо съществено да казвате, да не пишете дълъг пост, който да съдържа или да завършва на ваш скайп, имейл, имена, адрес, телефон, ЕГН и подобни, пишете дългия пост със съществената информация, която желаете да споделите, а ваши контакти, ако искате да се свържа с вас, оставете в друг пост, който ще изтрия след като се свържа с вас. Имам известна загриженост за сигурността на личните ви данни, в случай че това противоречи на политиката на нулева толерантност към цензурата и свободата на словото е по-важна ще се вслушам и ще прекратя триенето на коментари, съдържащи ваши контакти. Изтрити коментари, съдържащи контакти до момента: 5

неделя, 27 май 2012 г.

Компютърното пиратство през очите на бТВ а и кой каза 1, 2, 3...

Баловете почнаха значи, по улиците гъмжи от девойки, които приличат на курви и от младежи, които приличат на неуспяли мафиотски донове. Дегенератщина масово. Чудя се, моят абитуриентски бал беше само преди 4 години, аз ли остарявам, или абитуриентите стават все по-големи дегенерати, или е по малко от двете. Говорим си с онзи образ Марто, той казва "Погледни ги какви са маргинали", аз му казвам "Маргиналите сме ние, те са нормата". Държа да се отбележи, че винаги аз съм първия, който скача срещу пуританщината, обаче нещо не е наред просто.

Ще направи впечатление на зрителите на бТВ, че тяхното предаване репортерите е пуснало един епизод, който одумва пиратството, тук се изричат толкова много глупости, че просто трябваше да напиша нещо за тях. За целите на този пост ще се подложа повторно на това нещо, ще го изслушам отново (защото познайте, изпиратствал съм го от замундата и съм извършил интелектуално престъпление против тях, да ме осъдят ако искат), на толкова много неща трябва да се отговори, че ще карам по клипа.

Надава вой режисьорът на "Лов на малки хищници", чийто филм бил гледан по кината 20000 пъти, а бил изтеглен 350 хиляди пъти. Аз не съм го гледал, може би трябва да се радва, че и толкова хора са го свалили и са го гледали. Бил го подарил на едни хора, които "си го продавали, без да го питат". Грешка първа, те не го продават, предоставят го напълно безплатно. По-нататък ще се опитат да ни убедят, че тъй като Замунда показва реклами, те печелят по този начин от филма. Не печелят от филма, печелят от това, че им се показват рекламите. Реклами има по телевизията също, а и в киносалоните преди филма освен трейлъри се прожектират и реклами. ЕДИТ, отидох на Мъже в черно 3, преди началото на филма се прожектираха цели 6 реклами, парите от които предполагам прибира киното, а приходите от реклами по абсолютно никакъв начин не се отразяват на цената на билета.

Твърдят естествено, че са се опитали да вземат мнение и от замундата, можете да погледнете какво пише на началната им страница.

Много трудно някой ще ме убеди, че пиратството ограбва както и кражбата на физическо имущество. Както направиха съпоставка с домати, ако отида на пазара и задигна на някой продавач щайгата с доматите, аз съм го лишил от тях, той вече ги няма и не може да ги продаде, докато едно изпиратстване на филм, песен или игра не отнема възможността на производителя да го продаде на някой друг, открадна ли аз на продавача доматите, той не може да ги продаде на някой друг, а и всъщност замислете се, ако живеехме във вселена, в която можеше на доматите да се направи копи-пейст, както може на информация, то нямаше да има глад, доматите щяха да са безплатни, така че аналогията им е много сбъркана. Виждате ли всъщност как това, на което могат да се направят теоретично безкрай копия ex nihilo, може да бъде единствено безплатно? Докато не редактират дефинициите за кражба по такъв начин, че ако отиде човек в автосалон, види там кола, създаде от нищото нейно точно копие и си тръгне с това копие, то той да е откраднал колата, няма да могат да осъдят никого.

Хвърлят произволни статистики. Били сме с най-висок процент на пиратството, 65 процента. Какво е това, процентът от всички цифрови продукти, които се изпиратстват или процентът хора, които пиратстват не става ясно. Също, в университета ме учиха, че когато се представят някакви статистики трябва да се даде и информация от кого е правено проучването и по какви методи, иначе е изфабрикувано.

Режисьорът поне се сеща да спомене, че услугата кино не е достатъчно добре разпространена. Билетите за кината са безумно надути, а голяма част от цените на билетите си остават за киното.

"Вие давате пари на едни хора, като сваляте", това е лъжа, от мен не взимат пари от рекламите. А и аз разполагам с ad-blocker на мозилата, грам реклами не виждам.

Говорим за загуби от 4 милиарда. Не, не говорим за такива загуби, тия пари няма от къде да дойдат, просто по-малко хора изобщо ще се поинтересуват от филмите, игрите, музиките и програмите им.

Не си го гледал на далавера, щото си плащаш за интернет. Да, плащам за интернет, това си е между мен и доставчика, не е ваша работа. Не ни бил трябвал толкова бърз интернет, освен за торентите, които го изискват. Имаме третият най-бърз интернет в света, след Южна Корея и Румъния. По едно нещо да сме в челната тройка и да искаме да го оплюем, колко типично.

Борбата всъщност се свежда до това кой да лапа парите от рекламите, кината и телевизиите срещу торентите. Телевизията е пред издъхване в близките 2 или 3 десетилетия, усеща неизбежната си смърт и се стреми да си запази способността да се издържа от реклама.

Споменаха и за такива глупости като право на интернет. Скоро ще се заговори сигурно и за право на компютър, телефон, печка, хладилник, ток.

А пък как футболът страда от нелегални излъчвания в интернет. Една телевизия, която е взела правата за излъчване на една среща в определена територия, примерно само във Франция, или само в Англия, не би трябвало да я касае как се излъчва извън тази територия. Нашата национална телевизия е абдикирала от излъчването на мачове, спомняте ли си мача на ЦСКА срещу Ливърпул, който не беше излъчван от телевизии тук, а ако си го намерил от някъде в интернет си престъпник. Попадам примерно на сайт, където мога да гледам безплатно family guy, официален, защото никой не го излъчва тук, оп, посреща ме надпис, че извън САЩ не може, ами, здравей, Замунда.

Много е забавно как завършват, "добре дошли в торент индустрията, хареса ли ви?", д, харесва ми, защото ви свалих предаването от торент, а това всъщност гласът на Малин Кръстев ли беше, или съм се припознал? Особено пък за телевизията обаче, докато имам варианта да гледам предавания и сериали колкото пъти си искам и когато си искам, без реклами, с пауза, естествено, че ще предпочета интернета пред телевизията. Телевизиите, които гледам са euronews, history и разните там discovery-та, защото съвсем откровено ме мързи да свалям всичко, което ми се гледа там, но сигурно ще започна по-интензивно. Още повече, че новините се появяват по телевизията един ден след появата им в интернет, когато новинарят си отвори устата, той вече не е актуален.

Като цяло много са интересни тези, които реват, че пиратството ги ограбва, всъщност това винаги са тези, които са в дъното на индустрията. Знаете ли какво стана с Call of Duty Modern warfare 3? Беше най-продаваният медиен продукт някога, не само от игрите, музикални албуми и билети за филми. Знаете ли какво се случи с Diablo 3? Не останаха, разберете, НЕ ОСТАНАХА непродадени копия на играта на българския пазар в първия ден от пускането. С Guild Wars 2 какво се случи, в полунощ Ozone и Pulsar пускат prepurchase, изчерпват се наличностите докато се рефрешне страницата. Отмъстителите? 200 милиона приходи в първата седмица. А ето го, в замундата най-отгоре, просто не е нещо, което ще хвана да сваля, не ми е интересно да си го зяпам на компютъра, ще отида с гаджето на кино, на мъже в черно ще отида, на хобитът ще отида, но диктаторът ще си сваля, Саша Коен ми стана любимец с Али Джи и ще си го гледам сам и ще се хиля. И Макс Пейн 3 също ще сваля и ще играя.
Примерно Близард и Електроник Артс са хитри, няма начин да играеш Диабло 3 или пък Междузвездни войни старата република без да ги платиш, физически е невъзможно, за това тези фирми не реват, че ги ограбват, защото са големи, знаят как се прави и са си вързали гащите. Майкъл Джексън (лека му пръст, нищо че се гордея с факта, че разправях гадни вицове за него в деня на смъртта му): "не искам никой мой почитател някога да бъде преследван за това, че ме харесва", това му е било отношението и към хора, които са му се промъквали без билет на концертите. Паулу Коелю: "Отидете и ми изпиратствайте всичките книги". Точно за книгите също ще кажа нещо към края.

Говорят постоянно как злите торент тракери и интернет доставчици обират големите пари, ама пропускат да споменат, че големите кина в страната се държат все от чифути, а не са тръгнали да ги продават. Знаете ли какво, отправям един глас към филмовата индустрия, който едва ли ще бъде чут от който и да е, но аз ще го кажа, ако толкова искате вие да се докопате до парите вместо торент тракерите, макар че един ад-блокър би могъл да затрие интернет рекламата (интересна история, играех шах в един сайт, който се издържаше от реклами, един банер най-отгоре, който най-често рекламираше самия сайт, това не губи ли пари някъде, един път май бях видял някакво съобщение на банера, от рода на "ограмотете се за инсулт, в случай че вие или някой ваш близък има симптоми веднага се обадете на спешна помощ", нещо от тоя род, докато не сложих ад-блокъра на мозилата, след известно време ме уведомяват, издържаме се от реклами, ако искате да продължавате да се възползвате от безплатната ни услуга трябва да изключите адблокъра, изключих го, известно време търпях всички реклами в интернета, включих го пак, като се опитах да добавя сайта във филтър на програмата, ами, сайтът не се държеше добре при включен филтър да не блокира реклами от тях, та разкарах филтъра, за да мога да боравя нормално със сайта, ама след известно време "вие използвате приставка на браузъра, която блокира реклами, безплатната ни услуга се издържа от реклами, това е второто ви провинение, ако искате да продължавате да играете шах трябва да ползвате платената ни услуга", ами, заебах ги, сори), тогава какво трябва да направи филмовата индустрия, трябва да прескочи кината и директно да предлага лентите на телевизиите. Поне по този начин ще са сигурни, че парите от реклами ще отидат при тях, а в момента по телевизиите тъй или иначе няма нищо друго, освен булшит, риалити, пропаганда и така нататък, вместо всичкото това да се смени с филми, ще спечели някое десетилетие живот на телевизиите, ще им придаде малко смисъл. Кината ще умрат, ама нека, ще им играя сиртаки на гробовете

И още нещо, още един апел към цялата развлекателна индустрия, по света и у нас, както и към софтуерната индустрия, пък ако толкова ви бърка в джобовете, ако се чувствате окрадени, ограбени, измамени, губещи, спрете, откажете се, просто спрете, прекратете дейността, спрете да произвеждате, да снимате, да пеете. Никой не задължава никого да се занимава с губеща дейност. Бихте изпратили ясно съобщение ако се откажете от дейността и след това се появи глад за нея. Този, който продължава, значи не е твърде много на загуба. Големите гейм студия няма да спрат дейността си, защото са си вързали гащите и знаят как да си направят продуктите непиратстваеми. Не е като да не съществуват и безплатни алтернативи в сферата на игрите и програмите. Това е, което не схващат ревльовците против интернет пиратството, че онзи, който пиратства, ако му бъде отнета възможността, няма да отиде и да плати, ами или ще се лиши, или ще потърси безплатни алтернативи, доста от които се издържат и от реклами, действия против интернет пиратството не са нищо друго всъщност освен завоалирани опити за ограничаване на интернет свободите на хората. В игрите и програмите се показа като работеща формулата с безплатната основна и платени екстри, като при игрите е най-добре когато платените екстри не означават нечестно игрово предимство при пряка схватка между платен и неплатен играч. Като цяло индустриите ще оцелеят и надали ще има някакъв голям глад за услугите ако антипиратските ревльовци решат да се откажат от това, което правят, потребителите ще се справят и ще оцелеят, а някои хора ще изглеждат много глупаво.

Лично мой пример, завършвам машиностроене, тоест ако надвия мързела и си напиша дипломната работа ще завърша, само това остана, от първи курс насам не съм пипвал да чертая нещо на ръка, старата генерация инженери са ми казвали, че ако не пипнеш с линията, молива, пергела да чертаеш на кадастрон, значи никакъв инженер не си, ами, лъжат се, на аутокад моите 2 успоредни линии винаги ще са по-успоредни от техните, защото ги изчислява компютър по математичен закон, аз просто казвам, че искам да са успоредни, моят ъгъл от 53 градуса, 11 минути и 36 секунди ще бъде точно толкова, с кликания на мишката ще мога да произведа много по-голямо количество геометрия за единица време, с едно кликане на мишката ще мога да залича грешка, която би означавала мазане с гума и пречертаване, говорим за чиста производителност, аз с приложен продукт ще съм по-производителен от някогашни чертожници на ръка. С аутокад ме запознаха още  техникума, но ако в последствие не го бях свалил от замундата, за да си правя проектите за университета, нямаше да го овладея до толкова добре, колкото го владея в момента. Считам, че владея аутокад много добре, прохождам и в работата с инвентор, продукт за 3D моделиране (казвал съм не един път, че някой ден двуизмерните чертежи напълно ще отпаднат за сметка на 3D модели, още повече, че бъдещите машини с CAD/CAM системи ще могат да генерират сами управляваща програма на база само на модел, тоест няма да е необходимо оператор да разчита чертеж). Autodesk предлага безплатни студентски версии на продуктите си, но наистина е много по-лесно свалянето от замунда, а като тъй или иначе го предлагаха безплатно при разни условия (нека припомня, че в природата всичко предпочита пътя на по-малкото съпротивление). Ако аз и всичките ми колеги не бяха изпиратствали от някъде някой продукт за чертане на компютър, то как щяха студентите и бъдещи инженери да се научат да работят с тези продукти, познаването на които е станало задължително условие при търсене на инженерна работа?

Нека припомня, че преди към 20-ина години големите звукозаписни студия в щатите едва ли не искаха да се преследва всеки, който запише някоя песен от радио на касета. Ако продължим в тоя ред на мисли можем всъщност да криминализираме и разменянето на книги, не е ли пак пиратство? Преди време шефът на отдел киберпрестъпност Явор Колев много се радваше, че беше успял да спре chitanka.info и то за съвсем кратко. ще забележите, че този път не се спомена нищо за пиратстването на книги в интернет? Ами, бТВ е електронна медия, не прави книги, не я ебе, че някой ги пиратства. Или може би просто помнят гафа с читанката и ги е срам още тези, които стоят зад това.

Най-интересно е как този репортаж на репортерите съвпада с пускането на новата услуга войо, където можело безплатно да гледате епизоди от сериали седмица преди да се излъчат. Ще ми гледате безплатно кура, за регистрация искат 8 кинта, а и какъв е смисъла, като сериалите им ще се качат в интернет и пак ще можете да си ги гледате колкото си искате. Това е в корена на всичко, просто бТВ пускат нова услуга и искат да одумат конкуренцията.

ЕДИТ, тук някъде трябва да припомня, че и преди компютърното пиратство е имало филми, които не са можели да си покрият бюджета с приходите, тогава като го е нямало компютърното пиратство като виновник е трябвало явно просто да признаят, че филмите не са били толкова велики. Примерно тоя лов на малки хищници, който не съм гледал, с 20-те хиляди гледания в кината, ако не бяха 300-те хиляди изпиратствания, пак щеше да си остане с толкова гледания в кината, плюс-минус, не знам хората не го ли схващат това, че реват, на коя планета живеят. Само задето си съчинил нещо и трябва да си най-великият, аз колко глупости съм изписал в опитите си да бъда начинаещ фантаст (всичките от които мигновено съм публикувал в интернет, всъщност съм ги измислял докато съм ги поствал във форуми), това значи ли, че и аз трябва да съм най-великия и да ми дават пари?

Благодаря за отделеното внимание ако до този момент е останал някой заблуден, който да ми чете дрънканиците, а аз отивам да си слагам превръзка на лявото око и да развявам веселия Роджър, понеже корабът се е акостирал сред море от алкохол.

Едит, а ето и готин дизайн за тениска

17 коментара:

 1. Страхотен пост! Искам да те поканят в някое тъпо предаване, в което едни много знаещи и можещи хора обсъждат пиратството и да кажеш част от тия работи!

  ОтговорИзтриване
 2. Е, надали ще попадна пред телевизионна камера отново скоро, още по-малко пък по тая тема, ама ето тук разпространявам. Инженерче ще ставам, ако създам машина, която може да създава от нищото копия на продукти, бих ги раздавал свободно, а един компютър като може от нищото да създава копия на низове от единици и нули, защо те не се разпространяват безплатно

  ОтговорИзтриване
 3. Евала! Това са приказки. Хайде сега някой да го обасни това и на хората от musicatuor, които се опитват да ни накарат да плащаме за авторски права за ползване на телевизор, при това чрез кабелен оператор, дори и в малките хотелчета. И при това забележете - таксата се формира на база легло, а не на стая :) Глобите при установяване на нарушение са съответно от 2 000 - 20 000 лв. за първо нарушение и от 3 000 - 30 000 лв. за повторно.

  ОтговорИзтриване
 4. Ама те не знаят ли, че като продадат нещо на телевизия, телевизията има право да го излъчва, а ние да гледаме? От кога са тия опити и за какво става дума

  ОтговорИзтриване
 5. Ето за това става въпрос www.musicautor.org, включват се дори и магазините, в които има музика. На тях всичко им е ясно, защото те работят със ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА (ЗАПСП). А иначе консултанти от тази организация от две години летят като лешояди по морето и дават съвети(сигурно така е и по планинските курорти). Дори вече има и глобени собственици на хотели. Таксите не са високи, но въпросът е ЗАЩО трябва да плащаме, след като си плащаме на кабелния оператор. Той трябва да си плаща за разпространението. Ние нищо не пиратсваме, за да ни глобяват.

  ОтговорИзтриване
 6. Спри да спамиш у вести, посерко!

  ОтговорИзтриване
 7. "Не печелят от филма, печелят от това, че им се показват рекламите.", HAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAH, ти си бил ебати малоумника. Нали се сещаш, че ако нямаше филми у Замунда, там НИКОГА, МА НИКОГА нямаше да има толкова посещение -> реклами -> пари. А ти всеки път, когато си купиш от тоя рекламиран продукт снасяш незаслужени пари на 2/3 крадеца от замунда.

  Пайрът Бей е тракер без НИТО 1 реклама. Това е истинско и безвъзмездно споделяне и свобода на информация. Замунда и такива като тебе сте ПАРАЗИТИ от нещо, което колкото и да го отричате го има - ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ТРУД!

  ОтговорИзтриване
 8. Като сложа ад блокър на мозилата и замундата става безвъзмездна. Битката е за парите, всички трябва да са на ясно с това. Понеже и двамата сте анонимни ще ви различавам по ред на изказването, анонимен 2, признавам, прав си, трябва нещо да привлича някой там, за да има трафик за рекламите. В замундата обаче има над 100 хиляди торента, най-различни. Едни естествено представляват по-голям интерес от други и ще имат по-голяма заслуга за трафика.
  Решението срещу пиратството не е големия брат. Искаш на теб да ти капят паричките от реклами, от които да си избиеш филма, начини има, единия, дето съм го казал, прескачаш изобщо кината и продаваш на телевизиите, те ако се навият купуват, ти си си избил парите, от там нататъка телевизиите да се оправят, телевизията тъй или иначе е на умиране, ако иска още малко да живее ще трябва да вземе някакви мерки. Друг вариант е филмовите студия да си направят сами сайт, където да е възможно да им се свалят филмите, като там да има реклами. Дори и ад блокъра ми не е непробиваем, има сайтове, които го откриват и казват "храним се от реклами, ако искаш да ни използваш услугите, изключи ад блокъра, добави ни във филтър, нещо такова".
  Хората масово вече не ходят на кино заради филма, ами заради кино преживяването. Е, аз пък съм човек, който иска да гледа филми, не кино. Филмите вече излизат предимно на 3д. Примерно в коментар в замундата на торент за прометей, който до сега не е излезнал с добро качество там и вече 2 пъти свалям различен рилийз и го гледам до момента, в който видя, че на екрана не се събира цялото заглавие на филма и се отказвам, даже се чудя защо го качват изобщо, някой е коментирал следното "не очаквай от тоя филм сюжет или история, отиди да го гледаш на кино заради ефектите". Е, това не е нещото, което аз искам от филм.
  Всеки филм освен това се рекламира така, сякаш е най-великото нещо, излизало до сега, а и как да е иначе, не можеш да направиш филм и да кажеш "става, хвърлете му едно око", не, казваш "филмът е епичен, събитието на годината, на десетилетието, друг такъв филм няма да има" и до голяма степен няма как да разбереш за каква боза си даваш парите докато не е станало твърде късно. Човешкият мозък е гладен за информация, иска да види и чуе всичко, едва ли не иска сам да погълне някаква отврат, за да се убеди за себе си, че е отврат. Гледал ли си човекът стоножка, е аз го гледах, за подобно нещо пари би ли платил?
  Никой няма право да ми пипа кранчето на интернета заради собствените си корпоративни интереси.
  Още една алтернатива, ако филмовите студия решат най-накрая да прескочат кината като посредник между себе си и публиката, примерно като си качат филмите на собствени сайтове, тогава какво биха могли да направят, да предложат замундата да им стане филиал.

  Във връзка с интелектуалния труд и изкарването на пари, за науката многократно съм казвал, че тя може и трябва да изкарва пари. Естествено и интелектуалния труд трябва да се заплаща, но разчитам, че една наука, и един труд, ако е интелектуален наистина, трябва да е достатъчно интелигентен да измисли как.
  Също развлекателните индустрии трябва да си припомнят, че те са роби на цар публика или цар клиент, а не обратното, клиентът не е агне, което да стрижеш.

  За конструктивната критика на анонимен номер 2 това имах да кажа, благодаря ти и за времето, вниманието и мнението, а за анонимен 1, ако ме рекламираш ти ще посирам чиито гащи посочиш, така да се разберем?

  ОтговорИзтриване
 9. Бах мама му и дългия отговор, дето съм изписал

  ОтговорИзтриване
 10. Още нещо, което забравих да спомена, в наши дни един филм, дори и да не си го гледал, мине ли достатъчно време от излизането му, по един или друг начин ще разбереш всичко за него. В последно време все повече личи целта на развлекателната индустрия просто да направи пари от един продукт, а дали продуктът има смисъл е без значение, парите вече са направени. Дори и Диабло 3, която платих и не съм пипвал от отдавна, вече се оказва че е разочарование, защото имаше претенции да задържи играчите продължително с големи възможности за повторно изиграване.

  ОтговорИзтриване
 11. Още нещо, което ще помоля, всеки, който смята да атакува пиратството тук в коментарите, първо да си припомни колко е платил за уиндоуса си

  ОтговорИзтриване
 12. Predvaritelno se izviniavam za latinicata, niamam kirilica...Az nai_veroiatno sam s 20 godini nazad ot vsi4ko spomenato, niamam idea ot igrite, za koito pi6ete i t.n. NO imam mnenie za btv... SIgurno im se iska da igraiat s golemite, a i pove4ko pari4ki... No poniakoga triabva da si znae6 naakanoto dupe... nedoraslia sait voyo ne moje da se gleda ot 4ujbina, a kogato popitah "i sega kakvo za nas zad granica" mi otgovoriha, 4e tehnite "specialisti" "rabotiat" po problema...M m m m da..mnogo rabota pada, o6te ne sa namerili re6enie. Bih se radvala da si platia za udovolstvieto da gledam novite bg filmi, seriali i t.n. no vse o6te ne sam otkrila kak... ZATOVA vsi4ki pirati da sa jivi i zdravi, da ni radvat i darjat v te4enie!!! Jo ho ho i butilka rom!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не си и единичен случай, аз съм си гнусен пират по природа и откакто познавам интернета, но има много хора, които некачествено обслужване или изобщо липса на законен достъп до продукт е насочило към пиратството

   Изтриване
 13. Стойте далеч от бТВ. Нови алчни собственици са.От 2009 работят стажанти за по 300-400 лв. и нивото продължава да пада. Не могат да ви предложат нещо качествено за да ви задържат. За това направиха КОПИЕ на алтернативната платформа за печелене на пари "легално" от
  http://voyo.eu/, http://oyo.dnevnik.hr/, http://voyo.si/, http://voyo.nova.cz/ и др. Също не четете алтернативния сайт за новини.

  ОтговорИзтриване
 14. debnadaviebna, поздрави! Написали сте това, което 90% от българите мислят, но не го казват на глас!

  ОтговорИзтриване
 15. Защо си разказвал черни вицове за Джако?

  ОтговорИзтриване
 16. Белите вицове сигурно повече щяха да подхождат на менящия се цвят на кожата му по това време, може да имаш право

  ОтговорИзтриване