Политика антицензура

Предупреждавам тези, които възнамеряват да четат, провеждам политика на нулева толерантност срещу цензурата, тук се използва лош език и не се трият коментари

ЪПДЕЙТ промяна в политиката, ще се трият коментари, които съдържат данни за ваши контакти с оглед сигурността на тези контакти, препоръчвам ако имате нещо съществено да казвате, да не пишете дълъг пост, който да съдържа или да завършва на ваш скайп, имейл, имена, адрес, телефон, ЕГН и подобни, пишете дългия пост със съществената информация, която желаете да споделите, а ваши контакти, ако искате да се свържа с вас, оставете в друг пост, който ще изтрия след като се свържа с вас. Имам известна загриженост за сигурността на личните ви данни, в случай че това противоречи на политиката на нулева толерантност към цензурата и свободата на словото е по-важна ще се вслушам и ще прекратя триенето на коментари, съдържащи ваши контакти. Изтрити коментари, съдържащи контакти до момента: 5

събота, 4 август 2012 г.

Понеже официалните не са ни достатъчни

Днес в подлеза на метростанция "Софийски университет" станах свидетел на следната картинка - един охранител беше съборил на земята някакво лице по гръб, като му държеше ръцете. От диалога не можах да разбера много каква беше причината, лицето било побягнало, от къде не ми стана ясно, охранителят го е задържал и съборил, лицето било посегнало или опитало да нанесе удар на охранителя, на нищо от това не съм станал свидетел, всичко това по думите на охранителя към трето лице, което предполагам беше служителка от пункта за абонаментни карти за градския транспорт, и в това не съм сигурен. Това, което ми направи негативно впечатление е, че охранителят извади и постави на ръката си бокс и заплашваше да го употреби срещу лицето.

Не реагирах по никакъв начин, може би трябваше да реагирам и може би ще ме е яд, че не съм реагирал, а сега ще говоря като зяпач. Всъщност не бях и единствената публика и не ми направи впечатление някой да реагира по някакъв начин, освен от някъде, предполагам от горепосочената предполагаема служителка на пункт за издаване на карти за градски транспорт, призиви да се извика полиция.

Сега, аз може и преди да съм споменавал колко ми е ниско доверието към полицейската институция. Е, към частните охранителни фирми е по-ниско. Имам познати, работещи в тази сфера, но са ми познати и доверието, което имам към тях е към тях, не към фирмите, за които работят. От коя фирма беше въпросния охранител също не мога да съм особено сигурен, имах някакво предположение, съдейки по цвета на униформата единствено, емблемата не можах да видя, няма да си изказвам предположението, за да не направя лоша реклама на грешната фирма.

По отношение на охранителя. Изобщо не знам какво е правното положение при тях, до колкото знам обаче единствено ченге има право да извърши арест и има подкрепата на закона за употреба на сила при самозащита или по необходимост за опазване на обществения ред. Охранителят не е полицай, смятам, че единственото, което може да извърши в подобна ситуация е да задържи лицето до идване на полиция. Не употребявам думите престъпник, извършител, или каквото и да е подобно, по разни съображения. А какво се случва когато дойде полицията? Това, което би трябвало да се случи е те да го арестуват, по подозрение и обвинение, че е извършил нещо, което в последствие трябва да се докаже в съд. Едва тогава лицето става престъпник. Описаното в предишното изречение се случва в цивилизованите държави, даже предполагам, че е прекалено идеализирано, като се разчита, че полицията и съдът си вършат работата съвестно. Тук сме малко далеч от тези идеали. Във всеки случай считам за много непрофесионално (най-малкото) от страна на охранителя да заплашва лицето с бокс. Няма ли чифт белезници да го закопчае за някъде докато чака полиция? Като естествено после и той ще трябва да отговаря за постъпките си и в случай, че лицето не е извършило нищо, ще му излезе през носа.

Какво е казал Марк Твен? Има едни 95% от политиците, които дават лошо име на останалите. Полицейската професия и тази на частен охранител се оказват магнит за хора, които са неподходящи за този тип работа. В идеалния случай човекът, който облича униформата, забожда си значката и поставя в кобура тая тежест - способността да употреби смъртоносна сила, трябва да е този, който вярва, че неговата работа е от значение за сигурността и спокойствието на обществото и че той я върши заради това. Надявам се да ги има и да са повече и тия, които дават лошо име на останалите да не са мнозинството.

Какво е казал Дон Корлеоне? Десетина въоръжени мъже могат да откраднат 1000 долара, докато един човек с куфарче може да открадне милион. Бандитът с униформа и оръжие е по-опасен от бандитът без тях, като бандитът с власт е най-опасен, това не трябва да се забравя. Предполагам, че може би в полицията трябва да се въведе и някакво идеологическо и философско обучение, за да не се допуска възможността едни биячи да обличат униформи.

След като малко пофилософствах по отношение на полицията и частните охранители, още нещо интересно, което чух по новините днес. Арестували холандец, който отглеждал наркотици в оранжерия. Той бил казал, че не знаел, че тук наркотиците се осъждат толкова строго. Ами как да знае, като е живял в цивилизована държава, където държавата не му казва какво може и не може да слага в тялото си. За случая с побягналото лице трябва да се каже и още нещо, когато някой побегне не е задължително да има причина. В САЩ поради отношението на полицията към чернокожите в миналото, някои от тях знаят, че трябва да побягнат само по начина, по който ги е погледнал униформения. Защото може би познават погледа, който означава "днес ще се позабавлявам, като тормозя оная чернилка".

Това е от мен и внимавайте ако тръгнете да тичате за здраве някой да не реши, че бягате от нещо и да ви преследва.

2 коментара:

  1. много добре написано . но едва ли нјакој го е прођел .като се има предвит неграмотността .мрѕела и беѕхаберието на повехето обитатели на 111000 те кв. км.плошт наречена балгјаурија. според моите наблјуденија , интелигентните и работни хора отдавна са другаде . тук са тија дето си иѕкарват прехраната ѕаврѕани на дрјавната јасла администрација . полицаи . мутри . охранители .социално слаби . и естествено наи големите риби бг'олигарсите. наи големите грабители

    ОтговорИзтриване
  2. много дълго бре - кой ще го чете
    и - това е блога на булшмайзера - македончето горе да не обижда батковците си от 111000 кв. км.

    ОтговорИзтриване