Политика антицензура

Предупреждавам тези, които възнамеряват да четат, провеждам политика на нулева толерантност срещу цензурата, тук се използва лош език и не се трият коментари

ЪПДЕЙТ промяна в политиката, ще се трият коментари, които съдържат данни за ваши контакти с оглед сигурността на тези контакти, препоръчвам ако имате нещо съществено да казвате, да не пишете дълъг пост, който да съдържа или да завършва на ваш скайп, имейл, имена, адрес, телефон, ЕГН и подобни, пишете дългия пост със съществената информация, която желаете да споделите, а ваши контакти, ако искате да се свържа с вас, оставете в друг пост, който ще изтрия след като се свържа с вас. Имам известна загриженост за сигурността на личните ви данни, в случай че това противоречи на политиката на нулева толерантност към цензурата и свободата на словото е по-важна ще се вслушам и ще прекратя триенето на коментари, съдържащи ваши контакти. Изтрити коментари, съдържащи контакти до момента: 5

неделя, 9 март 2014 г.

Неграмотността не си отива

Западната цивилизация е много хубаво нещо. Ако щете вярвайте, но без западната цивилизация първо нямаше да можете да четете това, второ голяма част от вас вече щяха да са мъртви, средната продължителност на живота ви щеше да бъде 30 примерно, щяхте да умирате от развалени зъби, щяхте да спите на студено и тъмно (като в Северна Корея), щяхте да работите от 4 сутринта на полето, само за да можете да произведете достатъчно храна за себе си, и то това само тези от вас, които биха оцелели ако не съществуваше съвременната западна цивилизация, в общи линии ако бяхме спряли развитието си на нивото на средните векове, на феодализма, преди ренесанса, просвещението, индустриалната революция и така нататъка. Живеем може би в най-нахранените, най-здравите, най-дълголетните времена, които можете да си представите и какво ли още не, а се надяваме и по-добре да става, това са и най-мирните времена, когато ако тази година в Ирак загинат стотина военнослужещи от натовския контингент това е кървава година, докато на източния и западния фронт преди 70 години толкова са загивали в рамките на един час, а иде време според мен, в което войните ще се водят почти изцяло и единствено между специални части, командоси, разузнавания, може някой ден дори да не разберете, че е имало война.

Дали не сме и малко презадоволени обаче? Сигурно сме, щом някои хора си позволяват лукса да отричат и да застават срещу научнотехническия прогрес. Говоря за еколобито. Наскоро чух един пример за това как представители на една неправителствена организация срещу ядрената енергетика, мисля че бяха антиядрена коалиция или нещо такова, присъствали на провеждане на стрес тестове в АЕЦ "Козлодуй", въпреки че централата издържа на стрес тестовете, протестната реакция на една от представителките на организацията е "ама те ми облъчват детето". Причината каква е? Някой им плаща, на всички неправителствени организации, особено на разните природозащитнически, някой им плаща, някой ги финансира, да вършат нещо определено и да разпространяват някаква пропаганда. Самите представители на подобни организации може да са безмозъчни, но зад тях стоят финансови интереси и то на много умни и съобразителни хора. Силно вероятно е финансовите интереси да са на хора в енергийния сектор. Не знам какво се случва зад фасадата, мога единствено да гадая, вашите догадки биха били също толкова точни, колкото и моите.

Западната цивилизация цени демокрацията, обаче да ви припомня какво е казал Чърчил: Най-добрият аргумент против демокрацията е петминутен разговор с първия срещнат избирател на улицата. Преди години си спомням как Испания забрани изобщо ГМО под натиск от страна на тълпите. Един лош пример за това как мнозинството печели. Тук се опитваха да ни плашат с домати вампири.

Друг един въпрос, с който се занимават природозащитниците е шистовият газ. Не на добива, казват те. А аз ви казвам, поставям ви следното техническо задание, как да го добием този газ според вас? Измислете го. Характерна черта на природозащитниците е реването срещу всичко, без предлагане на решения и алтернативи, алтернативите и решенията ги измислят учени и инженери, за да угодят, а после пак се оказва, че не е достатъчно.

Съществува в света едно силно антиядрено, антинефтено лоби, анти ГМО, анти енергийно. На това лоби приписвам и антииндустриални, антитехнологични, антинаучни, антиобразователни, антиуниверситетски, антиакадемични убеждения. Това същото лоби се опитва да се представи пред масите като зелено, еко, био и природосъобразно. Тези понятия за мен нямат абсолютно никакъв смисъл. Искате ли да ви разкажа за един напълно натурален продукт, срещан естествено в земните недра, от който при определени условия може да се извлича енергия и се разпада на други вещества в процеса? Описах ви току що урана. Друго горивно вещество, срещано естествено в земните недра, биологичен продукт, може да отделя енергия, в следствие на което се разгражда на водни пари и други естествено срещани в атмосферата газове - описах ви този път нефта. Не съм излъгал в нито един случай.

Наречете ме пристрастен, но съм голям привърженик на ядрената енергетика. Ядрената и квантовата физика са тези науки, които са на фронта на непознатото, най-близо до откриване на отговорите на въпросите от къде иде вселената и какво е и как работи, а ядреният разпад, случващ се в ядрените реактори в момента е най-близкия комерсиален досег на широката маса с тези науки, а искаме да го отхвърлим. Плашим се както първобитните са се плашили от огъня. Следващото поколение ядрени реактори, по-ефективни и по-безопасни няма да бъдат разработени, защото онзи мъгляв финансов интерес, който все още не мога да идентифицирам, се бори срещу това. Реакторите на принципа на ядрения синтез са на път, но може силно да се забавят заради този финансов интерес. Далечната възможност да впрегнем анихилацията на материя и антиматерия също може да си остане само в научната фантастика. Заради влиянието на еколобито Сименс се отказа от разработване на нови ядрени мощности, а кой, ако не Сименс ще създаде новото поколение ядрени реактори, Уестингхаус или Росатом ли?

Обединеното лоби се стреми чрез пропаганда сред широката общественост да дискредитира и омаловажи научните среди, екоманиаците атакуват хората, занимаващи се с наука и индустрия. Успяват обаче да спечелят сърцата на масите. Този, който не може да превземе ума с аргументи, решава да плени сърцата, използвайки емоционални атаки, от типа на "ама те ми облъчват детето".

Като живеете в свят, в който всичко е произведено в Китай става много лесно да избутате индустрията настрани. Повечето хора днес си нямат идея, че нещата, които ползват в ежедневието си, се произвеждат някъде, от хора и машини, по предварително измислени процеси и технологии, в автоматични литии, проектирани от специалисти автоматизатори, произвеждат се продукти, които за пръв път може да са се появили в главата на художник, или на учен, или на инженер, после от скица са стигнали до техническо задание с конкретни параметри и себестойност, придвижени са напред по веригата до одобряване и пускане в производство, после посредством масов транспорт са достигнали до място, където можете да си ги набавите, понякога от другия край на света. Обаче широката маса не се интересува от това. За това в рекламите на смартфони смартфонът като че ли бива спуснат от някоя далечна галактика. Или пък в реклама на шоколадови яйца детето пита от къде идват шоколадовите яйца и отговорът е "всичко започва във фабриката за изненади".

Истинските съвременни чудеса се случват в заводи, във фабрики, на автоматични линии, в научноизследователски лаборатории, в електроцентрали, в находища за полезни изкопаеми, в модерни земеделски стопанства. Това са местата, които продължават да осигуряват вашия жизнен стандарт, докато вие плюете срещу тях.

7 коментара:

  1. В общи линии съм съгласен с приноса на западната цивилизация и постиженията,благодарение на които днес живеем по-добре. Или поне някои от нас! Друг е въпроса накъде отиваме и докъде ще ни доведе цялото това лудо развитие. Колкото до "мирното" време,в което живеем и "малобройните" жертви в "безобидни" и локални войнички,смятам че вече живеем във време,в което или съзнателно се крие информация или ние като едно презадоволено общество си заравяме главата в пясъка,за да не виждаме хилядите жертви на различни видове геноцид най-вече в Африка,на хилядите жертви на глада и болестите,които същата тази западна цивилизация явно има интерес да потдържа. Отвратителен цинизъм,налаган без всякакви скрупули от същата тази западна цивилизация още от зората на нейното зараждане,и който днес е проникнал повсеместно. Изправи се и кажи на близките на тези "едва" петдесет-шестдесет човека,които днес ще загинат в Ирак или където и да е по света,че за теб това не е драма!
    Колкото до шистовия газ,нека първо подчертая,че не съм еколог,природолюбител или какъвто и да е там трън в очите на някой,но и аз питам: "Защо пък въобще трябва да го вадим тоя шистов газ,че и непременно да търсим начини и методи да го направим. От какъв зор да правим нещо,което никой не може да ни убеди че е безопасно и няма да доведе до пагубни последици. Само за да напълним гушите на инвеститорите и на тези,които ще им помогнат за изгодната сделка ли!?"
    Колкото до доматите вампири и ГМО,по голяма глупост от тази,че испанците са направили грешка,че са ги забранили,не съм чувал. Ако ти,който си написал тези редове,все още не си почувствал отражение върху себе си,от всичките боклуци,с които ежедневно ни "задоволяват",то само мога да ти пожелая някой ден внуците ти да не те проклинат за наследството,което си им дал!

    ОтговорИзтриване
  2. Не те разбрах с какво си съгласен. Сравнявам ти кървава година в Ирак със 100 загинали натовски военнослужещи със същото число загинали в който и да е час от втората световна война, с кое не си съгласен тук. Не че войната е безобидна, заплахата от поникване на ядрени гъби повече никога няма да позволи една война да бъде безобидна.

    Информация се крие единствено в потопа от информация, който ни залива, същественото е някъде там, сред всичкото. Западната цивилизация не е без трески за дялане, има да дяла и трябва да продължава да се развива, а и да се разпространи, да стигне до всички кътчета на земята, а има по света все още племена, с които не е установен контакт.

    За шистовия газ аз ще те питам защо да не го извадим, като имаш в овошна градина овошки има и някое дърво, което решаваш "защо да го бера него"? На природозащитниците аз казвам предложете начин да го извадим тоя газ от там. Предложете метод, предложете технология. Знаеш ли кое обединява повечето природозащитници? Познанията им по природни и точни науки, сред които физика, биология, химия, както и разни сфери като енергетика и други технически науки, се изчерпват с придобитото до 10-12 клас в най-добрия случай. Също, по отношение на ГМО, чрез генно модифициране може да бъде постигнато от вътре, от генетичния код на организма това, което култиваторите се опитват да постигнат от хилядолетия чрез селективто отглеждане на култури растения и породи животни. Ще те предизвикам теб да култивираш растителна култура, ставаща за ядене, която да е по-устойчива на атмосферни влияния, болести и вредители и да дава повече продукция, да се отглежда по-евтино и да изисква по-малко труд, тор, пестициди и подобни, за да доведе до понижаване на цените на храните в глобален мащаб, за да можем да нахраним повече хора по света. Имаш нещо против гладуващите африканчета да ядат ГМО, така ли, по-добре да гладуват, сигурно към 20 хиляди от тях умират от глад само този ден. Аз на теб мога да ти пожелая единствено децата и внуците ти да не видят упадъка на западната цивилизация и разпространяването на африканския глад при нас.

    ОтговорИзтриване
  3. От прочетеното оставам с убеждението, че ако не е била западната цивилизация (каквото и да означава това), развитието на човечеството щеше да е спряло. Ами смешно е...........................

    ОтговорИзтриване
  4. Или поне щеше да е на нивото си от преди просвещението. По-скоро западната цивилизация е резултатът, не причината за развитието на човечеството.

    ОтговорИзтриване
  5. Източната цивилизация е самият принос за западната, така че смятай...

    ОтговорИзтриване
  6. Срещнах трудности при разгадаване на това изречение.

    ОтговорИзтриване
  7. Авторе, казал си правилни неща, но не по подходящ начин (ама мен пък още по - малко ме бива в обясненията де). Това "западната цивилизация" дразни - включително и мен. По - добре да го заместиш с "хората на науката", "хората, които търсят подобрения за стандарта на живот на човечеството", защото такива има и е имало и в други части на земното кълбо - не само на запад.
    В този свят сме "на този хал", защото хората сме прекалено различни.(А защо е така сега няма да пиша, че е много дълга тази темата за различните хора ) Докато едни се занимават с науки и търсят начини за подобрение на живота на всички хора, други (масата) искат просто нищо да не ги интересува - да си се размножават и битуват (в което няма чак толкова лошо). Но трети - има ги и на запад и на изток и на всякъде - те искат просто да трупат пари и власт на гърба на всички - най вече на вторите, а първите допускат да се развият до там до колкото да им са удобни: та да се създават определени емоции на битуващите като страх от някои новости, защото няма да им е изгодно (на третите), или пристрастяване към употреба - например на телефони, телевизори и.т.н., защото това им е изгодно.
    Да, добре си озаглавил "НЕГРАМОТНОСТТА". Как ще се преборим с нея - това може би ще е и е най - сложното нещо. Защото на този свят има хора (дето вече ги споменах), на които това положение ги устройва.

    една Лисичка

    ОтговорИзтриване